Различните начини на приготвяне на кафе изискват различна едрина на смилане

Настройката на едрината на смилане за различни кафета е част от удоволствието да си приготвим кафе вкъщи. Това е необятно поле за експерименти, но все пак съществуват някои основни принципи, които препоръчваме да имате предвид:

  • Турско кафе: за да постигнете добро тяло и екстракция на напитката е важно кафето да е смляно наистина ситно. То има досег с горещата вода за много кратко време и затова е необходима максимално голяма повърхност, през която тя да премине. За сравнение, едрината трябва да е като на пудра захар.

  • Еспресо: малко по-едро смилане отколкото за турско кафе, приблизително като трапезна сол. Тук времето на контакт с горещата вода също е сравнително кратко, но налягането ускорява екстракцията. Също така по-фините частици осигуряват необходимото съпротивление, за да не изтече водата твърде бързо през ръкохватката. В противен случай прекрасните аромати няма да попаднат в чашата. Този тип смилане е подходящо и за Мока кафеварка.

  • Филтър кафе / сифон: препоръчва се средна степен на смилане, ориентировъчно като морска сол или пясък. Тук едрината е добре да се съобрази с количеството кафе, което приготвяте – ако е за 1-2 чаши, смилането може да по-ситно. Ако приготвяте литър (особено в заведение или хотел), по-добре е да се смели средно към едро, т.к. през него ще премине голямо количество вода и времето за екстракция е дълго. Както разказахме по-горе, от това зависи баланса между киселите и горчивите нотки.

  • Френска преса: нужно е едро смилане, за да получите добра екстракция и максимума от кафето си. Освен, че в този случай няма съпротивление на водата, самият филтър може да пропусне частици кафе в напитката, ако са твърде ситно смлени.

Да „акордираме“ кафемелачката

Повечето кафемелачки, независимо дали са отделен уред или са вградени в автоматична кафе машина, предлагат възможност за настройка на едрината. Ако се възползвате от това, ще направите кафето си не просто прекрасно, но точно по Ваш вкус.

Колкото по-малко са фините частици кафе, попаднали в чашата след екстракция, толкова повече ще са киселите нотки. Съответно колкото повече са тези частици, толкова повече горчивина ще усетите. И така, ако кафето през филтър има твърде горчив вкус, опитайте по-едро смилане, със сигурност ще помогне. Ако кафе през френска преса е има прекалено кисел вкус и му липсва естествената сладост, смелете го една идея по-ситно и вкусът ще се балансира по-добре.

Разбира се, трябва да отчетем и най-важният фактор: всяко кафе е различно. Няма как от тъмно изпечено бразилско кафе да приготвите напитка с ярка, плодова свежест, само с по-едро смилане. Или мито кафе от Етиопия, с неговите цветни нюанси, да придобие вкус на тъмен шоколад, когато е по-фино смляно. Но подходящото смилане ще ви помогне да извадите шоколадовите нотки от бразилските зърна и цветните аромати от етиопските.

Бъдете смели и експериментирайте – позволете на познатото ви кафе да ви изненада с неочаквани вкусове!